Anticelulitna dijeta |
Kao što neki oblici poroka mogu pridonijeti nastanku celulita (poput cigareta, alkohola, jako slatkih jela ili slane hrane te sjedenje i nekretanje, kao i stres i tjeskoba), tako i neki obrasci ponašanja i način prehrane mogu pomoći u borbi protiv njega.
Ova Anticelulitna dijeta raznolika je i bogata okusima, a učinak se vrlo brzo primjećuje. Omogućuje mršavljenje upravo na mjestima gdje je to potrebno. Iako se unos kalorija ograničava na 1200 dnevno, treba imati na umu da samo mršavljenje nije dovoljno za nestanak celulita. Celulit se pobjeđuje prvenstveno izborom namirnica i tjelesnom aktivnošću.
Tri elementa, koja kroz svakodnevnu prehranu ne unosimo dovoljno, sumpor, kalij i vitamin C, pomažu uklanjanju štetnih tvari i trebalo bi ih povećati u prehrani.
Sumpor se nalazi u namirnicama bogatim životinjskim bjelančevina kao što su meso, riba, mlijeko, sir i jaja, a pospješuje uklanjanje nakupljanih toksina.
Kalij nalazimo u mlijeku, voću, žitaricama, rajčici i krumpiru, a pomaže uklanjanju viška tekućine.
Vitamin C povećava proizvodnju kolagena i sprječava nakupljanje masnih stanica u tkivu. Nalazi se u citričnom voću, šipku, jagodama, dinjama, paprikama, brokulama, rajčicama i zelenom lisnatom povrću.
1. DAN
Doručak: 150 ml mlijeka ili jedan jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška
.Međuobrok: 40 g suhog voća
. Ručak: pileća prsa u umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni.
Međuobrok: naranča
.Večera: salata sa šunkom, 50 g integralnoga kruha, 60 g zelene salate, tvrdo kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren, sol i feferoni.
2. DAN
Doručak: frape od 150 ml obrana mlijeka i 125 g banane
. Međuobrok: 40 g suhog voća
. Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, češnjak, vlasac, dvije žlice nemasna kiselog vrhnja ili jogurt, sol i papar, 20 g mljevenih oraha
. Međuobrok: integralno pecivo s 30 g nemasna sira
. Večera: salata od 3 žlice narančina soka, žlice octa, soli i feferona te kriška integralnoga prepečenca sa svježim sirom.
3.DAN
Doručak: 250 g malina, 150 dcl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, dvije žlice meda
. Međuobrok: 40 g suhog voća.
Ručak: juha od povrća: isjeckana ljutika i češnjak, pola litre juhe od povrća, 200 g tikvica i 1 paprika izrezane na kocke, 50 g šunke, 50 g graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje
. Međuobrok: jabuka.
Večera: salata od piletine i tikvica: 60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, sol, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta i 40 g integralnoga kruha.
4.DAN
Doručak: frape od 150 dcl obrana mlijeka i 100 g manga.
Međuobrok: 40 g suhog voća
. Ručak: riba list s rižom: 40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, sol, papar, žlica isjeckanog hrena i žličica kopra, 200 ml juhe od povrća, 2 žlice nemasna kiselog vrhnja ili jogurta, rajčica.
Međuobrok: integralno pecivo s 20 g šunke
. Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo.
5.DAN
Doručak: narezana jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda
. Međuobrok: 40 g suhog voća.
Ručak: svinjski odrezak na istočnjački način: krastavac izrezan na ploške, pola paprike, dvije žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, sol i papar, žličica korijandera u prahu, pola režnja češnjaka, 2 žličice umaka od soje i 50 g integralnoga kruha.
Međuobrok: pola ananasa.
Večera: salata s mrkvom i brokulom: 250 g zelene salate, 200 g mrkve, 100 g kuhane brokule, dvije žlice nemasna kiselog vrhnja, žlica narančina soka, žlica senfa, sol i papar, 40 g integralnoga kruha i 30 g šunke.
6.DAN
Doručak: kivi, jogurt i žlica zobenih pahuljica.
Međuobrok: 40 g suhog voća
. Ručak: omlet sa špinatom: 100 g kuhanog špinata, dva žumanjca, snijeg od dva bjelanjka, luk, pola režnja češnjaka, maslinovo ulje i 40 g integralnoga kruha.
Međuobrok: 50 g integralnoga kruha sa 2 kriške pureće salame
. Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom.
Izvor: www.nacional.hr