petak, 22. veljače 2013.

Mršavljenje u snu

mrsavljenje u snu
Autori revolucionarne metode i nove knjige “Mršavite u snu” dr. med. D. Pape, dr.med. R. Schwarz , E. Trunz-Carlisi i H. Gillessen daju savjete kako na najbolji nači iskoristiti svoj biološki sat za mršavljenje.

Autori nam poručuju: pojedite tri ukusna obroka na dan i pritom mršavite – s programom mršavljenja u snu i njegova dva temelja. Budite sigurni to je ostvariv san, a pri tome se pridžavajte sljedeća dva temelja:

1. Temelj: inzulinska odvojena prehrana

Načelo inzulinske odvojene prehrane može se lako provesti i već je iskušano u praksi.

Pravi omjer hranjivih tvari za jutro, podne i večer tajna je formule vitkosti: ujutro ima mnogo ugljikohidrata kako bi se dobila početna energija za dan, u podne je na programu zdrava miješana hrana.

Za večeru se napokon polažu temelji za razgradnju masti tijekom noći. Mnogo bjelančevina u kombinaciji s povrćem i salatama ne samo da vas čine sitim, nego i uvode procese koji vam omogućuju da mršavite u snu.

Hormoni vitkosti mogu krenuti na posao i uzeti potrebnu energiju iz masnih nakupina. Između triju obroka treba uvijek proteći pet sati. Međuobroci su najstrože zabranjeni.

Samo tako može između obroka opet pasti razina šećera u krvi i zaustaviti se proizvodnja hormona debljanja’, inzulina. Ako jednom malo ‘zgriješite’, ne morate očajavati. Sve se može popraviti. Sutradan može mala promjena podnevnog obroka nadoknaditi štetu. Kod jela se radi o vremenu.

U inzulinskoj odvojenoj prehrani nije presudno samo ono što jedete nego i kada jedete. Vaša razina inzulina može pasti na nižu samo ako između pojedenih obroka prođe pet sati bez ijednog zalogaja.

To je važno jer inzulin inače zovu i ‘hormon debljanja’. On utiskuje u masne stanice ne samo novo unesene hranjive tvari, nego ih još i satima zatvara. Tada se unatoč vježbi teško može izmamiti nešto iz njih.

2. Temelj: kretanje u ritmu biološkoga sata

Tko zna kada je koja vrsta kretanja prikladna, taj uključuje ubrzivač mršavljenja. Morate samo potaknuti izgaranje masti u dinamičnoj svakodnevici i večernjim bavljenjem sportom.

Paket sastavljen od treninga ustrajnosti s težištem na metabolizmu i treninga izgradnje mišića je nepobjediv.

Rana večer je najprikladnija za trening mišića. Obrok utemeljen na bjelančevinama pomaže izgradnju mišića.

Umjeren trening ustrajnosti može se teoretski uklopiti u svako doba dana, no za intenzivniji oblik večer je svakako najprikladnija. Pravo vrijeme za večeru je nakon treninga jer pun želudac ne voli trenirati!

Ovi “popravci”, kojima se topi mast i pospješuje izgradnja u tijelu, traju cijelu noć. Posebno se trening snage skrbi za visok naknadni učinak izgaranja. Legnite, dakle, ako je moguće što prije u krevet i spavajte obilno kako bi hormoni mršavljenja imali dovoljno vremena za svoj marljiv rad.

Noćno izgaranje masti može se uostalom još produljiti laganim treningom ustrajnosti rano ujutro prije zajutarka.

Najvažnije činjenice:
  • Na jelo i s tim povezane osjećaje sreće često se ne može utjecati voljom.
  • Naše tijelo ciljano upotrebljava hormone kako bi uzelo ono što mu upravo treba. S načelom mršavljenja u snu krećete u protunapad i okrećete hormone da rade u vašu korist.
  • Hormon debljanja, inzulin, možete regulirati jednostavnim mjerama i time spriječiti da se u masnom tkivu taloži još više energije i da se debljate.
  • Tri “hormona vitkosti”, adrenalin, noradrenalin i hormon rasta, aktiviraju se pravilnom prehranom i kretanjem. Oni otvaraju “izlazna vrata” masnoga tkiva te otapaju mrska spremišta masti.
  • Odgovor na pitanje jeste li po pratipu nomad ili ratar upućuje na to koja vam hrana odgovara i što tijelo može dobro upotrijebiti. Tijelo prema tipu reagira različito na ugljikohidrate i bjelančevine.
  • Pretile osobe gube težinu prema tipu i postupno, a da se ne moraju bojati jo-jo učinka. Tko ima normalnu težinu, može s formulom mršavljenja u snu dugoročno održavati težinu i spriječiti bolesti.
  • Redovito kretanje kombinirano s treningom ustrajnosti i izgradnje mišića pospješuje metabolizam.
  • U svakodnevnom životu važan je svaki korak. Bez obzira na to penjete li se stubama, vozite li se u ured biciklom umjesto automobilom ili poslije ručka odlazite na brzu šetnju – sve je to savršen početak vitkog života.
Izvor: www.dijeta.com.hr