srijeda, 13. veljače 2013.

Odlične vežbe za mršavljenje

trcanje























Najbolje rezultate u gubljenju neželjenih kilograma i popravljanju opšteg zdravstvenog stanja daje kombinovanje dijetalnih prilagođavanja i adekvatnog režima fizičke aktivnosti.

Ukoliko ste već doneli čvrstu odluku da se pridržavate određene dijete za mršavljenje ili naročitog koncepta ishrane, potrudite se i da u svakodnevnu rutinu unesete i epizode pojačane fizičke aktivnosti kako biste dodatno podstakli trošenje masnih naslaga. Ukoliko na nekoj od rigoroznih dijeta, najbolje je posavetovati se sa lekarom pre započinjanja bilo kakvog programa fizičke rekreacije.

Koje su najbolje vežbe za mršavljenje?

DUŽE ŠETNJE

Ukoliko se u poslednje vreme niste značajnije fizički angažovali, prvo krenite sa dužim šetnjama malo oštrijim tempom. Cilj ovakvih šetnji je da tokom vremena budete u stanju da pešačite bržim tempom više od 30 minuta, u zoni pulsa od oko 60% od maksimalnog. Maksimalni puls se izračunava tako što se od broja 220 oduzmu godine starosti. Dakle ako imate 40 godina, vaš maksimalni puls će iznositi 180, a 60% će biti 108. Dakle, vaša zona pulsa tokom šetnje treba da bude od 100 do 110 otkucaja u minuti. Za merenje pulsa možete koristiti pulsmetar koji ćete kupiti u prodavnicama sportske opreme, a ako ne želite dodatne izdatke biće dovoljno da tokom šetnje izmerite puls držeći prst na vratnoj „žili kucavici“ tokom 10 sekundi. Dobijeni broj otkucaja pomnožite sa 6 i dobićete približno tačan broj otkucaja u minuti.

merenje pulsa

Ako puls premaši cifru koja je 60% od vašeg maksimalnog pulsa, napravite pauzu ili usporite sa pešačenjem kako bi se puls snizio.

Ovakve šetnje praktikujte svaki dan ili što češće možete tokom nedelje.




DŽOGING

Kada uđete u osnovnu formu, možete sa šetanja preći na lagani džoging. Ovde važe ista pravila što se tiče trajanja i zone pulsa. Puls tokom džogiranja možete podizati do 70% od maksimalnog. U prvoj nedelji trčite dva puta po 10 minuta, zatim iduće nedelje povećajte na dva puta 15 minuta, da biste u trećoj nedelji pokušali da održite tempo trčanja tokom čitavih 30 minuta. Ako tokom trčanja osetite da vam srce ubrzano radi, zastanite da biste gore opisanom procedurom izmerili puls. Ako ne prelazi 70% od maksimalnog možete nastaviti. U suprotom usporite trčanje ili napravite kraću pauzu.

Za trčanje odaberite udobnu pamučnu opremu i kvalitetne patike za trčanje. Džogingom se bavite makar tri puta sedmično. Nakon džoginga obavite lagano istezanje.

VEŽBE SNAGE

Vežbe „oblikovanja“ kako se popularno zovu, predstavljaju izuzetno sredstvo za popravljanje opšte fizičke forme i izgleda. Ukoliko krenete sa redovnim džogingom, ubacite slobodnim danima (makar dva puta sedmično) i osnovni program ovih vežbi. Ukoliko nemate toliko vremena na raspolaganju tokom nedelje, vežbe oblikovanja možete raditi pre džoginga.

Osnovne vežbe oblikovanja za koje vam ne trebaju rekviziti su čučnjevi, (ženski) sklekovi, vežbe za leđa, zadnjicu i trbušne mišiće.

Po dve serije od pomenutih vežbi, sa deset ponavljanja biće dovoljno. Na slikama imate primere nekih od vežbi. Ako imate pitanja, slobodno ostaite u komentarima!

Opis vježbi: Prva vežba je merenje pulsa, druga vežba je čučanj, treća vežba su trbušnjaci, četvrta vežba su ženski sklekovi, peta vežba je vežba za donje trbušnjake, šesta vežba je vežba za zadnjicu, sedma vežba je daska (budite u ovom položaju 20-30 sekundi).


merenje pulsacucanj


trbusnjacizenski sklekovi
 
zenski sklekovivezbe za zadnjicu

vezbe za donje trbušnjake

Izvor: www.dijetezamrsavljenje.info