četvrtak, 21. veljače 2013.

O2 dijeta

o2 dijeta
O2 dijeta temelji se na prehrani bogatoj antioksidansima koji – osim što pomažu u mršavljenju – koriste i za poboljšavanje pamćenja i zaštitom od bolesti.

Ova dijeta ne polazi od brojanja kalorija i izbjegavanja hrane koju volite kako bi izgubili željene kilograme. Umjesto toga, potiče Vas da napunite tanjur hranom bogatom antioksidansima i uživate u onome što jedete.

To je jedno od osnovnih načela ove dijete koju je formirala nutricionistica Keri Glassman, autorica knjige “O2 dijeta”. U spomenutoj knjizi garantira mršavljenje, zdravlje i ljepotu onima koji drže navedenu dijetu.

O2 dijeta se bazira na ORAC (Oxygen Radical Apsorbance Capacity) sustavu – razvijenom od strane američkog ministarstva poljoprivrede (USDA).

Koristi nam za mjerenje utjecaja hrane u zaštiti od slobodnih radikala koji mogu dovesti do razvitka raznih oblika raka, srčanih bolesti i simptoma starenja.

Raznim istraživanjima je dokazano kako raznovrsno voće i povrće imaju velikog utjecaja u borbi tijela protiv slobodnih radikala.

Iz tog razloga, potiče se konzumiranje hrane bogate antioksidansima što nam u velikoj mjeri pomaže u sprečavanju bolesti srca i krvožilnog sustava, kao i nekih oblika raka. Osim toga, poboljšava pamćenje, pomaže pri mršavljenju i vidno poboljšava izgled kože.

U ovoj dijeti nećete naći zbrajanje kalorija. Međutim, prisutno je zbrajanje ORAC bodova. Hrana bogata antioksidansima ima veliki broj ORAC bodova te ćemo se od nje odlično osjećati, imati energije i biti poletni, a uz to ćemo i gubiti na težini. Također savjetuje učestalo vježbanje, redovite seksualne odnose i dovoljno sna.

Prikaz funkcioniranja O2 dijete

O2 dijeta traje 32 dana, a počinje čišćenjem organizma od četiri dana.

PRVA FAZA – četverodnevno čišćenje organizma

Tijekom ove faze unosite u organizam 1.200 kalorija i 50.000 ORAC bodova po danu. Sada dolazi do smanjenog unosa šećera i natrija (soli) što će Vam pomoći pri mršavljenju.

Primjer ishrane:

U ovoj fazi se na Vašem tanjuru nalazi ista hrana sva četiri dana.
  • Doručak: Jedno čitavo jaje uvećano za tri bjelanjka, začinjeno sa svježim bosiljkom. Od napitaka možete poslužiti zeleni čaj i/ili  vodu s limunom.
  • Užina: jabuka granny smith narezana na kolutiće, začinjena s cimetom
  • Ručak: mladi svježi špinat začinjen s octom; 85-120g ribe sa svježim začinima, 8 polovica pekan oraha; od napitaka poslužite vodu s limunom
  • Užina: artičoke pripremljene na pari; zeleni čaj
  • Večera: salata s raznovrsnim povrćem i zelenom salatom, začinjeno s jednom žličicom maslinovog ulja, šparogama (s malo papra), 85-120g proteina bez masnoća sa svježim začinima, borovnice za desert, voda s limunom.
DRUGA FAZA – od dva tjedna

Druga faza započinje nakon faze čišćenja i traje dva tjedna. Za vrijeme te faze unosite oko 1400 – 1500 kalorija dnevno i 30.000 ORAC bodova. Ukoliko trebate izgubiti više kilograma, možete ostati i duže od dva tjedna na ovom planu prehrane. Bazirajte se na prirodnoj i cjelovitoj ishrani te se klonite visokoprocesirane hrane niske nutritivne vrijednosti.

Primjer ishrane:
  • Doručak: 1 breskva, 170 ml jogurta bez mliječnih masnoća, 8 polovica pekan oraha i cimet
  • Užina: Celer s dvije čajne žlice maslaca i cimetom
  • Ručak: Cobb salata
  • Užina: 170 ml jogurta bez mliječnih masnoća, 60ml soka od nara, 1/2 šalice borovnica
  • Večera: Losos začinjen s acetom balsamicom
TREĆA FAZA – završnih dva tjedna

Treća, ujedno i posljednja, faza dijete traje isto dva tjedna i slična je drugoj fazi. U ovoj fazi dopušteno je unositi više škroba ili voća svaki dan, a u tjednu možete popiti i čašu vina ili pojesti komadić čokolade.

Za vrijeme prve faze dijete možete izgubiti od 1 do 2,5 kg pri čemu se pola od toga odnosi na vodu iz tijela, a nakon toga se gubi od 0,5 do 1 kg tjedno.

Prednosti dijete
  • promiče vrlo zdrav i hranjiv način ishrane
  • treća faza O2 dijete se može koristiti kao trajni princip zdravog načina prehrane
  • daje kvalitetne recepte i naputke za poboljšanje stila života
  • postavka dijete, da se zdravom i kvalitetnom prehranom može utjecati na sprečavanje bolesti ili borbu protiv njih, je znanstveno potvrđena
Nedostaci dijete
  • prva faza dijete, odnosno faza čišćenja, je teška za izdržati. Zahtijeva jaku snagu volje i orjentiranost ka cilju.
  • dijeta je u načelu dobra, ali nije znatno drugačija od ostalih dijeta koje se baziraju na unosu svježe i prirodne hrane.
  • nema dovoljno znanstvenih dokaza da hrana bodovana po ORAC-u ima velikog utjecaja na mršavljenje.
  • u dijeti je prisutan nedovoljan unos proteina, kalorija, kalcija i cjelovitih žitarica.
Izvor: ww.dijeta.com.hr