utorak, 11. prosinca 2012.

Hrono dijeta

Hrono dijeta
Hrono dijeta
Mnogi su nam se obratili sa pitanjima vezanim za hrono dijetu i iskustvima sa istom. Takođe, tražili su jednostavan, lako razumljiv prikaz dijete i njenog sprovođenja.

Tim Dijeta.Net-a ne bi bio to što jeste da celu dijetu nije sveo na najmanju moguću meru i, naravno, testirao na dobrovoljcu u periodu od 21 dan. Priča o uspešnosti/neuspešnosti ove dijete je u drugom delu teksta - jer za početak, počnimo sa malo teorije:

Ko je "izmislio" hrono dijetu

Francuz A Delabos je još davne 1986. godine postavio osnove hrononutricije a njen razvoj teče do današnjih dana. A šta je to dr Delabos otkrio? Pa, jednostavno, da nije svaka hrana za svaki deo dana - jedna vrsta namirnica je primerena za doručak a druge za ručak i večeru... Naravno, i užina ima svoj posebni "tajming". Zvuči interesantno... Sledeća zamisao i obećanje istraživača koji su poboljšavali i razvijali ideju dobrog nam doktora Delabosa je da dijetalci na hrono dijeti ne samo da treba brzo da izgube težinu već i da NIKADA ne osećaju glad! I kao šlag na torti - kao da sve gorespomenuto nije dovoljno - hrononutricionisti obećavaju i dobrobiti ove dijete koje nisu male: generalno popravljanje zdravstvenog stanja, preoblikovanje tela pa čak i nestanak celulita (ukoliko ga imate)!

Hrono dijeta - praktična primena
Ukoliko ste ljubitelj moderne kuhinje, imate malo znanja o namirnicama - veoma lako ćete usvojiti (možda i zavoleti) ovaj novi način ishrane. Osnovno pravilo koje treba da odmah upamtite je: ugljeni hidrati i proteini se, osim kada je doručak u pitanju, ne jedu u istom obroku! A evo i ostalih informacija šta treba da radite na Hrono dijeti:

Za doručak: Jedite životinjske masti i integralne žitarice (integralni hleb, pirinač i sl.) Prema Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat, masni obrok uz hleb, puter, jaja, šunku, kobasice i sireve. Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom dana. Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju.

Za ručak: Jedite uglavnom proteine (životinjske ili druge), i neko povrće, najbolje lako pareno i/ili u obliku sveže salate. Dva puta nedeljno možete za ručak jesti i namirnice koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Ali, nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku!

Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti: masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade - nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim glikemičkim indeksom.

Večera: Ovo je najlakši obrok u toku dana koji uključuje ribu, posno meso i nešto zelenog povrća. Ili, ako ste i dalje siti od ostalih obroka, samo je preskočite! Izbegavajte ugljene hidrate uveče - sporo se vare i imaju tendenciju da se pretvaraju u masnoće.

Dakle u osnovi, doručkujte kao kralj, ručajte kao princ i večerajte kao siromah.


Dodatne napomene
  • Doručak je OBAVEZAN;
  • Za doručak nikada ne jedite voće;
  • Pijte dovoljno tečnosti;
  • Ne treba da gladujete ni u jednom delu dana;
  • Poželjno je da obroci budu u isto vreme svakoga dana i da razmak između obroka bude minimum 4 sata, kako bi se smirila pankreasna aktivnost;
  • Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) jedu se najkasnije do 15 časova;
  • Proteini iz biljnih izvora mogu da zamene proteine životinjskog porekla;
  • Nema grickanja između obroka! Znači, apsolutno ništa!
  • Slatko mleko se ne koristi već njegove prerađevine: kiselo mleko i sir;
  • Nikada ne idite na spavanje neposredno posle obroka - ostavite želucu bar dva sata pre spavanja da se "izbori" sa hranom.
Razmimoilaženja

Oko dijetnog plana i centralne ideje većina istraživača se slaže. Međutim, oko nekih drugih stvari vladaju polemike. Neki autori navode da je potrebno 4 do 6 nedelja da dođe do preraspodele masti u organizmu, drugi uvode intoleranciju na namirnice (još uvek nepotvrđena priča), treći mogućnost konzumiranja alkohola (uglavnom vina i šampanjca) za vreme dijete. Ove stvari ćemo ostaviti po strani mada se ideja o konzumiranju vina čini jako primamljivom i, verovatno je dobri doktor Delabos želeo da ugodi malo i psihi...

Inače, istraživanja potvrđuju da obilan doručak bogat proteinima, mastima i ugljenim hidratima daje bolje rezultate kod dijetalaca nego niskokalorijski i nisko ugljeno hidratni doručak. U studiji Virdžinija Komonvelt Univerziteta, žene koje su jele svoj najveći obrok u toku dana za doručak, gubile su težinu i narednih osam meseci, u poređenju sa ženama koje su na niskomasnom doručku sa malo ugljenih hidrata (koje su, odmah posle prestanka eksperimenta počele i da dobijaju na težini). 

Zaključak

Vredi probati. Nekima je ova dijeta promenila život, neki nisu videli nikakvu korist a neki su i nazadovali. Kao i kod drugih dijeta - probajte je i ako vam odgovara - nastavite sa sprovođenjem dok ne dođete do željene težine/zdravstvenog stanja. Ukoliko vam ne odgovara - bar ćete znati da nije za vas.

A sada iskustvo sa hrono dijetom

Poštujući gorespomenuta pravila autor teksta je držao dijetu tačno 21 dan.

Rezultati:
  • 3, 2 kg manje,
  • 4 cm manje u obimu struka
  • 8 cm manje u obimu kukova
  • smanjenje ukupne telesne masnoće za dva procenta i
  • smanjenje visceralne masnoće za 2 jedinice

Dakle, dijeta se pokazala kao uspešna. Međutim (uvek to međutim): Po završetku dijete, čisto radi eksperimenta i vas dragi čitaoci (da, da - žrtvovao sam se zbog vas) - pojeo sam za ručak jedan loše kombinovani obrok: krompir pire, 50 gr mesa i povrće. Za večeru sladoled. I sutradan je vaga pokazivala 1,2 kg više! Narednog dana (iako sam se vratio na hrono dijetu brojke na vagi su pokazale još 300 gr više - što znači da sam od izgubljenih 3,2 kg uspeo za nešto više od 24 sata da "vratim" gotovo polovinu! Da napomenem, nivo aktivnosti je bio isti svih dana (i na dijeti i van nje: oko 2 sata umerene aktivnosti tj. potrošenih nekih 800 kcal ).

Naravno, da se ja nisam ugojio 1,5 kg već je u pitanju promena ishrane, tečnost i slične stvarčice, ali mišljenja sam da kod dobre dijete i bogatog doručka - ovolike varijacije ne bi trebalo da se pojavljuju. Ili ova dijeta jednostavno nije za mene... Daću joj još par dana šansu a vama koji je probate eto materijala za razmišljanje. I javljajte šta se kod vas dešava.

Izvor: www.dijeta.net