petak, 22. veljače 2013.

Hayeva dijeta

hayeva dijeta
Pri kreiranju ove dijete, dr. Hay se vodio načelom pravilnog kombiniranja hrane što za njega predstavlja ključ prevencije bolesti srca i krvnih žila.

Sama dijeta temelji se na vjerovanju da se nebi smjele kombinirati skupa namirnice koje daju lužnatu reakciju i namirnice koje daju kiselu reakciju.

Inicijalno je to bio model prehrane, a kasnije je preuzet kao metoda za mršavljenje. Dr. Hay je razvrstao namirnice u nekoliko skupina – lužnate namirnice, kisele i neutralne, a pri njihovu kombiniranju trebamo biti oprezni.

Kako je ranije navedeno, namirnice koje daju lužnatu reakciju i namirnice koje daju kiselu reakciju ne bi se smjele konzumirati zajedno.

Takvom kombinacijom namirnica pospješuje se proces probave i sprječavaju negativne posljedice koje bi pojedine kombinacije namirnica imale na probavne enzime, iz razloga što bi došlo do neželjene promjene ph vrijednosti u probavnom sustavu.

Skupina A sadrži  namirnice bogate proteinima koje su uglavnom životinjskog podrijetla.

Tu spadaju sve vrste mesa, peradi, riba i morskih plodova, sireva, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda (kiselo mlijeko, jogurt, kefir te soja i proizvodi od soje bogati proteinima, ali biljnog podrijetla).

Skupinu B sačinjavaju većina povrća, sjemenke poput sezamovih, bundevinih i suncokretovih, orašasti plodovi poput oraha, lješnjaka i badema te maslinovo ulje.

U C skupini nalaze se namirnice bogate ugljikohidratima, koje se odnose na žitarice poput ječma, raži, riže, zobi. prosa i kukuruza, mahunarke poput leće, slanutka, graha i boba te šećer. Ova skupina sadrži i sve prerađevine od žitarica, brašna, tjestenina, tijesta za pizzu, krekera, keksa i slastica.

Proteine i ugljikohidrate nemojte kombinirati zajedno

Kako bi smjernice dijete bile jednostavnije i lakše za pratiti, dr. Hay je podijelio namirnice u skupine s tm da se one iz skupina A nikada ne bi smjele kombinirati s namirnicama iz C skupine.

Preporuča koheziju namirnica iz A i B skupine te onih iz B i C skupine.  Dakle, namirnice iz B skupine dobro idu sa svima i s njihovim kombiniranjem nema straha.

Skupina B sadrži prvenstveno povrće koje bi bilo dobro jesti uz svako glavno jelo. Iako se često na našem tanjuru, kao prilog - npr. ribi – može naći krumpir, on se zapravo ne bi smio unositi u toj kombinaciji. Pravi prilog za ribu bilo bi povrće, npr. blitva.

Dr. Hay preporuča da nikada ne uzimate zajedno namirnice bogate ugljikohidratima i one bogate proteinima, već da se na primjer za ručak uzima namirnica iz skupine C (bogata ugljikohidratima) i namirnica iz skupine B (povrće), a za večeru istog dana unosi se namirnica iz skupine A (bogata proteinima) i namirnica is skupine B (povrće).

Dobar sklad proteina i povrća predstavljaju puretina i salata, riba i blitva, nemasna govedina i pirjano povrće, a sklad kombinacija namirnica bogatih ugljikohidratima i povrća su riža i đuveč, krumpir i blitva, bezmesno varivo od kelja i  kruh. Mnoštvo je takvih ukusnih i hranjivih kombinacija.

Već smo dovoljno spomenuli koliko je bitno pravilno kombinirati hranu, međutim osim toga od izuzetne važnosti je i unos kvalitetnijih namirnica - integralnih žitarica, raznog voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki bogatih nezasićenim masnim kiselinama.

Vodite računa da od mesa konzumirate samo nemasno meso i perad kako biste smanjili visok unos zasićenih masnoća. Voće u principu jedite odvojeno, kao zaseban obrok, a odlično je započeti dan s nekom svježom voćkom te tako od jutra nagraditi organizam brojnim vitaminima.

Primjer jelovnika

Doručak: jabuka, kriška kruha s namazom od celera

Ručak: piletina na naglo i pečeno povrće (mrkva, tikvice, patlidžan, luk)

Večera: kuhani krumpir  i kelj začinjeno s maslinovim uljem i češnjakom

Iznimno je važno smanjiti i dnevni unos kalorija jer, ukoliko želite smršavjeti, a ne samo promijeniti prehrambene navike, neće biti željenih rezultata ukoliko i energetski unos nije smanjen.

Dijeta dr. Haya zagovara promjenu prehrambenih navika i unos kvalitetnih namirnica, kao i njihovu pravilnu kombinaciju. Važne namirnice predstavljaju različito povrće i integralne žitarice, te se savjetuje unos povrća uz gotovo svaki veći obrok, što je u skladu sa preporukama svih vodećih svjetskih nutricionista.

Prehrana temeljena na ovoj dijeti je bogata prehrambenim vlaknim koja pozitivno djeluaju na proces probave i smanjenje povišenih masnoća u krvi. Ukoliko dijetu provodite ispravno možete bitno pridonijeti prevenciji pojave bolesti srca i krvnih žila te nastanku dijabetesa.

Izvor: www.dijeta.com.hr