ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

Dijeta sa integralnim žitaricama

dijeta sa integralnim zitaricama
Dijeta sa integralnim žitaricama
Najnovija istraživanja obavljena u SAD a objavljena u Časopisu za ishranu (Journal of Nutrition) potvrđuju činjenicu poznatu od ranije: konzumiranje integralnih žitarica ne samo da poboljšava (tj. smanjuje) vaš struk već i značajno poboljšava zdravlje u celini!

Slične studije rađene su i ranije a cilj je bio utvrđivanje veze između dijetnih vlakana iz različitih namirnica i telesne masnoće kod odraslih. Zaključak je da redovno konzumiranje bar jednog obroka koji sadrži integralne žitarice značajno smanjuje telesnu masnoću nakupljenu oko strukova a veća (tj. češća) upotreba - nekoliko obroka integralnih žitarica dnevno - dovodi i do smanjenja kilograma i do poboljšanja zdravlja! Ima li razloga da ne probate sledeću dijetu koja traje svega 7 dana a može vam značajno poboljšati zdravlje i skinuti do 4,5 kg?

Jednonedeljna dijeta sa integralnim zitaricama

Dijeta sa integralnim žitaricama obnavlja i podstiče zdravu aktivnost probavnog trakta i hrani telo vitaminima, mineralima celulozom i bioaktivnim supstancama. Za jednu sedmicu izgubićete 4,5 kg. Ako ne volite neku od integralnih žitarica ili imate problem da je nađete, odaberite najomiljenije i njima zamenite one koje ne volite ili nemate i naizmenično ih koristitite. Između obroka možete piti mineralnu negaziranu vodu, zeleni čaj i sveže ceđene sokove. Kada završite dijetu, jedite manje mesa neko vreme. Ako nastavite da jedete žitarice (i suvo grožđe i kajsije) možete smršati 9 kg za 6 nedelja. Odlična propratna pojava ove dijete je: ako imate akne ili vam samo povremeno izbijaju bubuljice, vaša koža će se očistiti i taj problem će nestati.

Napomena: Isključite so, šećer i alkohol dok ste na dijeti!



Dan pšenice

Pšenica celog zrna je bogata vitaminima B1, B2, B3, E, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom, cinkom bakrom, gvožđem magnezijumom i dijetnim vlaknima.
Pomaže kod dijabetesa, održava normalnu telesnu težinu, snižava pritisak i nivo holesterola.

Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr pšenice celog zrna, dodajte 3/4 litra ključale prokuvane vode i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri.
  • Doručak: žitarica + zamena za šećer + 1 dl toplog mleka
  • Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + 1 struk mladog crnog luka + žitarica
  • Večera: žitarica + 1,25 dl jogurta + zamena za šećer + cimet

Dan ovsa

Ovas je bogat vitaminom E, cinkom, selenom, bakrom, manganom i magnezijumom. Ovsena kaša je dobar izvor proteina. Redukuje "loš" holesterol i ima antikancerogena svojstva. Pomaže kod opstipacije, sindroma iritabilnog creva i hemoroida.

Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr ovsenih pahuljica, dodajte 3/4 lit ključale vode i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri.
  • Doručak: žitarica + zamena za šećer + 1 dl toplog mleka
  • Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + beli luk i peršun
  • Večera: žitarica + zamena za šećer + 90 gr mladog sira + 1 velika kašika kakaoa

Dan integralnog pirinča

Pririnač je bogat vitaminima B grupe, i smanjuje rizik od raka debelog creva, snižava nivo holesterola i pomaže kod bolesti nastalih usled nedostatka manjka dijetnih vlakana (hemoroidi, diabetes, hronični zatvor i varikozne vene).

Pripremite dnevnu porciju: uzmite 150 gr integralnog pirinča. Dodajte ključalu vodu i ostavite na laganoj vatri 35 minuta. Oljuštite 450 gr jabuka, iseckajte na sitne komadiće, dodajte malo vode i parite ih 10 minuta. Pomešajte pirinač, jabuke i sok od limuna, cimet i zamenu za šećer.

Podelite na 3 porcije i jedite po jednu porciju za doručak, ručak i večeru.

Dan ječma

Zrna ječma su bogata proteinima, kalijumom i kalcijumom. Ječam jača pankreas, reguliše rad stomaka i jača creva. Takođe, jača krv, koristan je za žučnu kesu i nerve.

Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr oljuštenog ječma (geršla), dodajte 3/4 litra ključale vode i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri.
  • Doručak: žitarica + zamena za šećer + 1 dl toplog mleka
  • Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + 1 struk mladog crnog luka + 1 paprika
  • Večera: žitarica + zamena za šećer + 1/2 čaše soka od narandže + 2 kašike jogurta

Dan heljde

Pripremite dnevnu porciju: uzmite 180 gr oljuštene heljde, dodajte 3/4 lit ključale vode i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri.
  • Doručak: žitarica + zamena za šećer + 1 dl toplog mleka
  • Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + začini
  • Večera: žitarica + zamena za šećer + 1 čaša jogurta

Dan kombinovanih žitarica

Pripremite dnevnu porciju: uzmite 60 gr zrna pšenice, 60 gr oljuštene heljde i 60gr ovsenih pahuljica. Dodajte 3/4 litra ključale vode i ostavite 20 minuta na laganoj vatri.
  • Doručak: žitarica + zamena za šećer + 1 dl toplog mleka
  • Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + beli luk + 3 kašike paradajz sosa (zagrejte sve zajedno )
  • Večera: žitarica + zamena za šećer + sok od jednog limuna + cimet + 1 rendana jabuka
Izvor: www.dijeta.net